Altijd up-to-date. Meld je aan voor onze nieuwsbrief BreinBites.

• 6. Breinprincipes •

Ontwikkelen en leren is vanuit het brein bezien het vormen van nieuwe, sterke en uitgebreide contacten tussen hersencellen. Dat geldt zowel voor het leren van kennis en het verbeteren van vaardigheden, als voor het vormen van nieuwe gedragingen. Hoe kun je als begeleider van (leer)trajecten, trainer of coach ervoor zorgen dat dit proces in het brein zo optimaal mogelijk verloopt?​

Creëer sterke neurale verbindingen

Onderzoek naar de werkwijze van de hersenen en het leren en ontwikkelen van mensen hebben uitgewezen dat zes principes grote invloed hebben op het leren en ontwikkelen van mensen. Dit zijn de zogenaamde breinprincipes: focus, herhalen, emotie, voortbouwen, zintuiglijk rijk en creatie. Door de 6 Breinprincipes® toe te passen, creëer je sterke neurale verbindingen. En daarmee versterk je het rendement van lessen, trainingen of ontwikkeltrajecten en stimuleer je de motivatie van deelnemers.

Emotie: maak ’t spannend en uitdagend.
Creatie: actief aan de slag, laat dieper nadenken.
Zintuiglijk rijk: voelen, proeven, ruiken, zien…. zet zoveel mogelijk zintuigen in beweging.
Focus: maak ’t aandachtig, nuttig, voorstelbaar en realistisch.
Herhalen: dezelfde boodschap, maar op verschillende momenten en steeds een beetje anders) oefenen, spreiden en inslijpen.
Voortbouwen: sluit aan op voorkennis, maak gebruik van associaties en reflecteer.


Direct toepasbaar

Het BCL Instituut leert je de 6 breinprincipes te gebruiken bij de opzet van presentaties, leer- of verandertrajecten én in de dagelijkse praktijk. Moeilijk? Helemaal niet! We houden het praktisch. Nieuwsgierig naar de 6 Breinprincipes en de werking ervan in jouw praktijk? Meld je aan voor een workshop of de 5-daagse BCL professional opleiding.

• Blogs, nieuws & inspiratie •

[NIEUWS]

Volg ons ook op Instagram

Pssst... Sinds afgelopen week hebben we ook een Instagram-account. Volg ons daar voor nog meer braintips- en nieuws. 

Lees verder

[BLOGS]

Even netflixen? Of toch liever een wandeling maken?

Dit zijn de guilty-brokkelbrein-pleasures van de BCL-associés (en dit doen ze om weer in focus te komen).

Lees verder

[IN DE MEDIA]

Veiligheidsregio Fryslan bouwt aan gezamenlijk brein-referentiekader

Christiaan Bruggen, opleider bij de Veiligheidsregio Fryslan, mag zich sinds het voorjaar 2018 BCL Professional noemen. Hij rondde met succes de vijfdaagse BCL professional opleiding af. Enthousiast ging hij aan de slag om trainingen binnen zijn organisatie met een nieuwe breinbril op te herontwerpen. Maar daarin wilde hij zijn team graag meenemen. Daarom vroeg hij het BCL instituut om incompany de training 6 Breinprincipes: maak je trainingen of lessen leuker én effectiever te verzorgen. Missie geslaagd? We vroegen Christaan naar de ervaringen van hem en zijn team.

Lees verder
Copyright © 2021 BCL instituut